8 Kasım 2013 Cuma

Bilgisayarımı hızlandırmak istiyorum

Bilgisayarımı hızlandırmak istiyorum

 

“Bilgisayarımı hızlandırmak istiyorum, nasıl yapacağım?
” diyenler için “YAPILMASI GEREKENLER” listesi oluşturdum.

Bu listeyi takip ederek, bilgisayar hızınızı en az % 50 oranında hızlandırabilirsiniz.

Hadi başlayalım:

1- Kullanmadığınız programları kaldırın

Uzun süreli bilgisayar kullanımlarında bir çok gereksiz program kurulmuş olabilir. Özellikle ev bilgisayarlarında bu problem daha sık görülür. hızlandırma işlemine bu programları kaldırarak başlayabilirsiniz.
Bu işlemi denetim masasından halledebilirsiniz. Ama ben size You Uninstaller programını tavsiye ediyorum. Bu program, sadece istediğiniz programı kaldırmakla yetinmiyor, aynı zamanda kayıt verileri vs. de siliyor. You Uninstaller indir.

2- Disk temizleme

Geldik ikinci aşamaya. Bu aşamada disklerimizde bulunan gereksiz verileri temizleyeceğiz. bunun için herhangi bir program kurmaya gerek yok. Windowsun kendisinde var olan işlev kafi geliyor. Başlat/Tüm Programlar/Donatılar/Sistem Araçları/Disk Temizleme yolunu takip ederek bu işleve ulaşabilirsiniz. Sizden bir sürücü seçmenizi isteyecek (C. Seçtikten sonra bu sürüyücü tarayıp, gereksiz verilerin bir raporu karşınıza gelecek. İsteklerinize göre karşınıza gelecek seçeneklerin yanındaki kutucuklara bir tik attıktan sonra “Tamam” butonuna tıklayarak silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.



Click the image to open in full size.

3- Adware’leri dağıtın

Bilgisayarınızı yavaşlatan etmenlerden biri de Adware’dir. Pratikte virüsler kadar tehlike arz etmeyen Adware’nin temel hedefi farklı web sitelerinin ve ürünlerin reklamını yapmaktır. Bu Adware’ler, sadece reklam yapmakla kalmaz, işlemcinizden ve belleğinizden daha az performans almanıza neden olurken, diskinizde de gereksiz yer kaplarlar.
Maalesef Windows’daki hemen hiçbir araç Adware’leri temizlemek için bir imkan sunmuyor. Bu yüzden program indirmek zorunda kalacağız.
Benim tavsiyem Ad-Aware programı. Boyutu 120 MB. İndirmek için tıklayınız.

4- Disk Birleştirme

Eğer bilgisayarınızda bir dosyayı açarken çok fazla bekliyorsanız, diskinizi birleştirmenizi öneriyorum. Bunun için Başlat/Tüm Programlar/Donatılar/Sistem Araçları/Disk Birleştirme‘yi seçin. Burada karşınıza gelecek sürücüleri seçerek birleştirme işlemini (defragmentation) gerçekleştirebilirsiniz.


Click the image to open in full size.

5- Virüs Taraması

Bilgisayarınızda mutlaka bir anti-virüs programı bulunmalıdır. Yok ise temin ediniz. Var ise hemen bilgisayarınızı tarattırınız. Bilgisayarınızı hangi sıklıkla taratmanız gerektiği cevabı size ait, interneti hangi sıklıkla kullanıyorsanız, o kadar tarattırın.


6- Başlangıçtaki programları kaldırma

Bilgisayarmızı başlattığımız zaman, otomatik olarak kendiliğinden başlayan programlar vardır. Bu programlar tabiki Windows tarafından tanımlanmaktadır. Yani istediğimiz değişiklikleri yapabiliriz Click the image to open in full size. 
Bilgisayarı açtığınız zaman başlamasını istemediğiniz programları System Configuration ayarlarından kaldıracağız.


(XP için) Başlat/Çalıştır‘a girince çıkan kutucuğa – (Win7 için) Başlat tıkladıktan sonra Program ve dosyaları ara yazan kutucuğa ve msconfig yazın. Açılan pencereden Başlangıç’ (Startup) sekmesine gidin. Karşınıza Windows açılırken yüklenen programların bir listesini göreceksiniz. Burada gereksiz olan programların kutucuklarındaki işareti kaldırarak Tamam butonuna basın. Bu işlemin ardından Windows, bilgisayarınızı yeniden başlatmak isteyecektir. Bilgisayarınız tekrar açıldığında artık elediğiniz programlar Windows başlarken yüklenmeyecektir.

Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra bilgisayarınızdaki ciddi hız artışını farkedeceksiniz.

Bu konudaki sorularınızı sorularınızı aşağıdaki yorum kısmından sorarak cevap alabilirsiniz.

Yorum yazmayı unutmayınız'

0 yorum:

Yorum Gönder