9 Kasım 2013 Cumartesi

Sivilcenizi sıkmayı bırakın

Sivilcenizi sıkmayı bırakın


Sivilce tüm insanları doktorları da dahil, bir gün elbet bulan bir ömür törpüsü. Diğer adıyla akne, foliküler kanalda tıkanmaya bağlı olarak gelişen bir cilt hastalığı.  En sık ergenlik çağında görülmekle beraber; bebeklikten yaşlılığa kadar her yaşta ortaya çıkabilir. Akne kişileri psikolojik olarak kötü etkilediğinden, neredeyse cilt hastalıklarından en sık başvuru yapılanlarından birisidir. En sık yüz bölgesinde görülür. Yüzde de alın ve yanaklarda daha yoğundur. İkinci olarak sırt ve göğüs bölgesinde gözlenir. 

Kalıtsal yatkınlık, hormonal dengesizlik, aşırı yağlı deri yapısı, stres, kullanılan bazı ilaçlar, yüze yoğun sürülen kapatıcı ya da kremler, kadınlarda polikistik over sendromu denilen; saç dökülmesi, kıllanma artışı ile beraber aknenin görüldüğü hormon bozukluğu en sık karşılaşılan sebeplerdir. Çoğu kez “karaciğerimde bir problem mi var” diye gelen hastalar için bu yol gösterici olacaktır. Biz teste dahi nadiren ihtiyaç duyarız, bakmamız ve bir kaç meslek sırrı soruyu hastalarımıza sormamız sıklıkla hangi tip akne olduğunu tanımlamamıza ve tedavi kararımıza yetiyor. 

Bu arada, yiyeceklerin (kuruyemiş, yağlı yiyecekler, gazlı içecekler vs..) akneyi artırdığı bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Ancak eğer bu gıdaları yediğinde kişide akne lezyonlarının artığı gözlendiyse, bu gıdalardan uzak durulmalıdır. Örneğin benim her fındık yediğimde bir adet sivilcem mutlaka çıkar. 

SİVİLCENİZİ SIKMAYI BIRAKIN
Tüm hastalarımdan duyduğum bu sivilcelerini sıkmadan duramadıklarıdır. 

Siyah noktalar kişinin kendi tarafından sıkılmamalıdır. Bilinçsizce sıkılan siyah noktalar sonradan kırmızı kabarık akneye dönüşebilir. Mutlaka eğitimli bir uzman tarafından cilt bakımı yaptırılmalıdır. 

Siyah ve beyaz nokta ağırlıklı aknede salisilik asit içeren yıkama jelleri tonikler, peeling ürünleri tercih edilirken; kırmızı ve sarı kabarıklıklarda glikolik asit ile beraber, pürivik asit ve laktik asit içeren ürünler kullanılabilir. Kimyasal peeling tedavisi yoğun programda haftada bir; standart programda ise iki haftada bir olmak üzere en az 4 seans uygulama şeklinde yapılır. Hastaya göre fraxel lazerle cilt yenileme ve dermaroller tedavileri veya kombinasyonları oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. 


KAYNAK: SAG-LİK.NET

0 yorum:

Yorum Gönder