9 Kasım 2013 Cumartesi

Çocukların cildini yatıştıracak 12 öneri

Çocukların cildini yatıştıracak 12 öneri
 

Şiddetli kaşıntılar, tekrarlayan döküntüler, düzensiz veya pullu alanlar gibi yakınmalara neden olan egzama, çocukların yaşam kalitesini oldukça düşürebiliyor. Öyle ki kaşıntılar yüzünden geceleri uykusunu alamayan çocuklar sabah yorgun uyandıkları için derslerine konsantre olmakta zorluk çekebiliyorlar. Tabii bu durumun uzun sürmesi  ise ders başarısını düşürebiliyor.  Ciltte oluşan ve vücudun büyük bir kısmını kaplayabilen yaralar nedeniyle de alay konusu olabilir kaygısıyla arkadaşlarından uzaklaşarak asosyal bir yaşam sürmeye başlayabiliyorlar.

Cildini yatıştıracak 12 öneri
Ani ısı değişiminden koruyun: Egzamalı hastalar çevresel ısıdaki ani değişimleri tolere edemezler. Sıcak yorgan altında yatmak, sıcak bir odaya girmek ve fiziksel egzersiz gibi ani ısı artışları kaşıma isteği uyandırıyor. Yine sıcak bir duştan çıkmak gibi ani ısı düşmesi de kaşıntıya neden oluyor. Bu sorunun önüne geçmek için çocuğunuzu ani ısı değişimlerinden koruyun ve ısıyı hapseden sıkı giysiler giydirmekten kaçının.

Evinizdeki nem oranını yüzde 50’nin üzerine çıkarın: 
Sonbahar atopik dermatit hastaları için zor bir dönemin başlangıcını oluşturuyor. Çünkü soğuk havada nem oranı düşüyor ve atmosferle dengede bulunan ciltteki nem azalıyor. Bunun sonucunda kuruyan cilt daha kolay tahriş oluyor. Hava nemlendiricileri ile evinizdeki nem oranını yüzde 50’nin üzerine çıkararak cildin rahatlamasını sağlayın.

Alevlenme dönemlerinde günde 2 kez banyo yaptırın: 
Sürekli yıkanmak cildin su kaybını engelleyen doğal lipid tabakasını zedeliyor, bunun sonucunda cilt kurumaya başlıyor. Bu yüzden genellikle egzaması olan hastaların az banyo yapması öneriliyor. Oysa sanılanın aksine banyo sıklığını azaltmak çocuğun rahatsızlığını artırıyor. Özellikle alevlenme dönemlerinde çocuğunuzu ılık suyla günde 2 kez yıkayın. Banyonun ardından ilk 5 dakika içinde vücuduna nemlendiricileri sürmeyi de ihmal etmeyin.

Cildine sık sık nemlendirici krem sürün: 
Cildin normal görünmesi ve yumuşak hissedilebilmesi için su içeriğinin yüzde 10’unun üzerinde olması gerekiyor. Ancak cildin esnekliği ve bütünlüğünün korunmasında büyük rol oynayan suyun miktarındaki azalmalar cilt fonksiyonlarının bozulmasına neden oluyor. Bu yüzden bebeğinizin cildine banyo sonrasında 5 dakika içinde nemlendirici sürün. Kullandığınız nemlendiricinin alerjik ajanlar, örneğin boya ve parfüm içermemesine de dikkat edin.

Balık, soya ve yerfıstığı yedirmeyin, yumurta ve sütün egzamasını artırıp artırmadığını gözlemleyin: 
Özellikle bebek ve küçük çocuklarda cilt lezyonlarının alevlenmesinden besin olarak; yumurta, özellikle de yumurtanın akı, süt, yer fıstığı, balık, soya ve buğday sorumlu tutuluyor. Besinlerde bulunan koruyucu ve renklendiricileri gibi katkı maddeleri de alerjiden sorumlu olabiliyor. Çocuğunuza bu besinleri mümkün olduğunca yedirmeyin. Süt ve yumurta çocuğun gelişiminde önemli gıdalar olduğu için bu besinleri yedirdiğinizde egzamasının alevlenip alevlenmediğini kontrol edin. Yumurtanın iyi pişmiş olması alerji olasılığını düşürüyor. İlk 3 aylık dönemde sadece anne sütüyle beslemek de egzamada koruyucu oluyor.

Ev tozu akarlarını yok edin:  
Ev tozu akarları en önemli aeroallerjenleri oluşturuyor. Özellikle yatak odası başta olmak üzere evin diğer bölümlerinde halı kullanmayın, eğer varsa bunları en az haftada 2 kez tercihen akarlara yönelik filtresi olan elektrik süpürgesiyle temizleyin. Çocuğunuza pelüş oyuncaklar almayın, ısrar ediyorsa bunları her hafta yıkamaya özen gösterin.

Odaları sık sık havalandırın: 
Ev tozu akarlarını minimuma indirmek için evinizin odalarını her gün sık sık havalandırmaya özen gösterin.

Çarşaf, yorgan ve yastık kılıflarını 60 derecede yıkayın: 
Yatak takımlarında, alerjiye yol açabilecek ve akar adını verdiğimiz çok sayıda canlılar bulanabiliyor. Akarlar ile mücadele etmek için yatağını sık sık havalandırın ve yatak takımlarını haftada en az bir kez en az 60 derecede yıkayın.

Kedi ve köpek gibi ev hayvanlarından uzak tutun: 
Evde kedi, köpek ve kuş gibi ev hayvanları bulundurmayın ve çocuğunuzun dışarıda da bu hayvanlarla temasını önleyin. Eğer evde hayvan beslemek konusunda ısrar ediyorsa balık ya da kaplumbağa alabilirsiniz.

Ders çalışması konusunda baskıcı tutum sergilemeyin:
 Çünkü stres oluşturan olaylar atopik dermatitin seyrini kötü yönde etkiliyor. Öyle ki lokalize bir enflamasyon bir gece içinde bile tüm vücuda yayılabiliyor. Bu yüzden çocuğunuza ders çalışması konusunda aşırı baskı yapmaktan kaçının.

Kıyafetleri yüzde 100 pamuklu olsun: 
Pamuklu ve terlemeye yol açmayan, sıkı olmayan giysileri tercih edin. Çocuğunuzun yatak takımlarını ve kıyafetlerinin yün olmamasına dikkat edin. Çünkü yünlü kıyafetler ve yatak odası ürünleri kaşıntıyı artıran en önemli etkenlerden birini oluşturuyor.

Sabun, deterjan ve yumuşatıcı ile temas ettirmeyin:
Alerjik reaksiyona yol açacağı için çocuğunuzun sabun, deterjan ve diğer kimyasal irritasyonlarla temas etmesini önleyin. Giyeceklerini yıkarken yumuşatıcı kullanmayın ve yeni aldığınız kıyafetleri mutlaka yıkadıktan sonra giydirin.

KAYNAK: SAG-LİK.NET


0 yorum:

Yorum Gönder