9 Kasım 2013 Cumartesi

Göz altındaki mor hareler kalıtsaldır

Göz altındaki mor hareler kalıtsaldır
 
Ruhumuzun tüm hareketliliğinin, umutlarımızın, hayata dair beklentilerimizin penceresi olan gözler, hastalarımın en çok danışmanlık aldığı bölgelerin başında geliyor. Örneğin bazı insanların gözlerinin altında, bir panda gözünü çağrıştıran koyu halkalar izlenir. Kişi aynaya baktığında gördüğü gözaltı morlukları yüzünden kendini kötü hissedebilir ve bunun için biz dermatologların kapısını çalabilir. 

Bu koyu gölgeler kimi zaman gençlerde dahi görülebiliyor. Kahve-mor halkalarla baş etmek genellikle zordur ama nedenlerini ortaya çıkarabilirsek, hafifletilmesi mümkün olabilir. Bu lekelerin en yaygın nedeni, cildin zamanla incelmesi, yani bağ dokusunun zayıflaması sonucu kılcal damarların görünür hale gelmesi ve kolay hasar görebilecek kırılganlıkta olmasıdır. 

Güneş ışınları, derideki bu koyu alanda melanin pigmentini artırarak halkanın daha da koyulaşmasına sebep olur. İkinci bir neden ise, alerjiler veya yüksek ateşle seyreden hastalıklardır. Bazı gıdalar ve polen, toz, kedi tüyü, kimilerinde kaşıntı, hapşırma ve göz sulanmasına neden olur. Bu kişiler gözlerini ovuşturmadan duramazlar. Sonuç: Derisi kırışan, içi kırmızılaşan, dışı mor- kahve renk alan gözler! 

Göz çukuru derin olanlarda görülür 
Gözaltındaki mor hareler çoğunlukla kalıtsaldır. Genellikle beyaz tenli ve göz çukuru derin olanlarda meydana gelir. Fizyolojik nedenler arasında, vücudun fazla su tutması veya su kaybı, aşırı tuz tüketimi, sigara içmek, kalp hastalıkları, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları birinci sıradadır. Tabii uykusuzluk, kansızlık ve demir eksikliği gibi sorunların tümü de, göz altındaki lekelerle kendini gösterir. Bu zamanlarda uygulayabildiğimiz pek çok farklı lazer, dolgu ve aydınlatma tedavilerimiz var. Ancak evde kullanılabilecek ve sürekli kullanımda en etkili tedavi sağlayabilecek ürünler, K vitamini ve C vitamini takviyesidir. K vitamini için eczaneden alınabilecek etkili ve fonksiyonel ürünler vardır. Hem tedavi edici hem de kapatıcı özelliği olan yüzde 5’lik saf C vitamini damlası her akşam kullanıldığında bağ dokusunda yeniden yapılanma sağlayabilir. 

Retinol içeren ürünler de hem rengin açılmasını sağlar hem de derideki ince kırışıklıkları giderecek şekilde bağ dokusunu kalınlaştırır. Yeşil çay demleme poşetleri de buzdolabında bekletilmek suretiyle, göz tamponu ve morluk giderici olarak kullanılabilir. 

DR. ÖMÜR TEKELİ / Dermatoloji Uzmanı

KAYNAK: SAG-LİK.NET



0 yorum:

Yorum Gönder